novenyi-alapu-etrend

Tudományos összegzés a növényi alapú étrend kapcsán

A Pécsi Tudományegyetemen készült egy tanulmány, mely 42 forrást felhasználva, tudományos alapokra helyezve méltatja a növényi alapú étrendet.

 

2016. augusztus 8-án készült el, és november 20-án jelent meg Magyarország első tudományos minőségű közleménye növényi alapú étrend (Plant-based diet) témában. Születtek már cikkek magyar nyelven, de hivatalosan egyik sem tekinthető tudományos minőségűnek. Ennek fokmérője (sok más szempont mellett), hogy az adott folyóirat, amiben egy közleményt közölnek rendelkezik e impact faktorral. Jelenleg ez az első magyar nyelvű tanulmány a témában, amelyről ezt elmondhatjuk, hogy a válasz: igen! A cikk az Orvosi Hetilap hasábjain jelent meg, amely azért is különösen hangsúlyos, mert a legfontosabb döntéshozók a táplálkozási ajánlások tekintetében még mindig az orvosok, így ez az írás elsősorban nekik szól. Eme cikk a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézetében készült. Témája a növényi alapú étrend, mint elsődleges megelőző étrend bemutatása, valamint az azzal kapcsolatos fehérje, vitamin és ásványi anyag hiányt érintő téveszmék és releváns tények bemutatása, mindezt tisztán egészségügyi és tudományos oldalról megközelítve. Szabó Zoltán, a cikk témájának ötletgazdája és első szerzője három éve váltott növényi étrendre, dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember, jelenleg a Pécsi Tudományegyetem szakoktatója, valamint annak doktori képzésének résztvevője, és akit tanulmányai, kutatásai során felmerült tudományos adatok győztek meg elsődlegesen az életmód váltás fontosságáról.

 

Növényi alapú étrend bevezetés:

Első körben egy rövidebb történelmi áttekintést ad a tanulmány a növényi alapú étrend múltjáról, valamint megvilágít egy kutatási területet, mely azon a ma is szóbeszédben forgó hibás feltevésekhez vezet, ami a növényi alapú étrendet egészségtelennek aposztrofálja. A következő, szó szerinti tanulmányból vett idézet egészen precízen mutatja be, hogy milyen káros lehet hosszútávon egy tudományosnak vélt kijelentés, mely általánosítva összegez és nem vesz figyelembe egyértelműnek tűnő, a végső megállapítás témáját gyökeresen meghatározó tulajdonságokat.

A szegényebb (első sorban harmadik világbeli) országokban hosszú követéses vizsgálatokat végezve azt tapasztalták, hogy ott a hús és más állati eredetű táplálékok fogyasztása nem megfelelő mennyiségű, így a kutatók azt a megállapítást szűrték le, hogy a nagyfokú alultápláltság az állati eredetű élelmiszerek korlátozott fogyasztásának a következménye. A tévesen levont következtetéseket a mai napig helytelenül magyarázzák az orvosok és a laikusok egyaránt.”

Ebben az esetben teljesen egyértelmű tulajdonság, hogy nem kifejezetten fehérje vagy egyéb tápanyagok hiányától szenvednek a kutatás alanyai. Nagyfokú alultpláltságuk a kiegyensúlyozott tápanyagszintekkel bíró és főleg változatos étrend hiányából fakad. Ebből adódóan kijelenthető, hogy az egyoldalú és az eredményeket befolyásoló szempontok figyelmen kívül hagyásával meghozott végkövetkeztetés képes kártékonyan befolyásolni még évekkel később is a megítélését a növényi étrendnek.

A tanulmány röviden említést tesz a növényi étrend és a vegetarianizmus fajtáiról, valamint azokról a motivációs impulzusokról, amelyek eme irányba terelik a növényi étrendre voksolók többségét. Ha ez a téma érdekel, akkor a tanulmányban olvashatsz róla bővebben, jelen cikkem kapcsán azonban ez nem lényeges információ. Viszont annál fontosabb kijelentés a következő:

A tudományosan megalapozott növényi alapú étrend hatásai visszakereshető eredményeken alapulnak. Ez megkülönbözteti a legtöbb divatdiétától, illetve az előbb említett vallási alapú táplálkozási gyakorlatoktól. Így a szakemberek által is széles körben elfogadható. Ennek bizonyítéka, hogy neves kutatók nyilatkoztak a növényi eredetű étrend hatékonyságáról mind primer, mind szekunder prevencióban.

Ez egészen konkrétan azt jelenti, hogy bizonyos betegségek megelőzésében, a korai stádiumban diagnosztizált egyes betegségek kezelésében alkalmazzák, valamint bizonyos betegségek súlyosbodását gátolja és a szenvedő gyógyulását segíti elő a növényi alapú étrend.

 

Növényi alapú étrend tápanyagszinten:

A tanulmány megállapítja továbbá, hogy a növényi étrend alapanyagai nagy mennyiségben tartalmaznak olyan további élettanilag fontos tápanyagokat mint a fitonutriensek, amelyeket főleg nyers, hőkezeletlen vagy kevésbé hőkezelt állapotban tart meg az étel. A hagyományos tápanyagoktól – fehérje, zsír, szénhidrát, vitaminok, ásványi anyagok – eltérően ezek a növényi alkotóelemek nem a hagyományos értelemben véve „szükségszerűek” az emberi szervezet számára.” Emellett, ugyan a tanulmány nem említi, de itt kiegészíteném a növényi étrend magas rosttartalmát, amely többek kötött az emésztést és az egészséges bélmozgást segíti elő, valamint, amelytől szinte teljesen mentes minden állati eredetű táplálék.

A tanulmány szerint a növényi alapú étrend egy napra vonatkozó általános ajánlása a következők szerint alakul: zöldségek tetszés szerint törekedve a változatosságra; gyümölcsök napi 1-2 bögrényi a változatosságra törekedve; teljes kiőrlésű gabonák vagy gabona alapú köretek napi 2-3 bögre vagy napi 6-11 szelet; hüvelyes növények napi 1 bögre; leveles zöldségek 2-3 bögre nyers formában, vagy 4-6 bögre főtt formában; olajos magvak (dió, mandula, pisztácia stb.) 30-55g; magvak (chia, kendermag, lenmag) 1-3 evőkanál; Növényi tejek 2-3 bögre; friss fűszernövények tetszés szerint. Fontos tudnunk, hogy ez nem minimális, hanem optimális ajánlás. (Forrás: Hever, J.: Plant-based diets: A physician’s guide. Perm. J., 2016, 20(3), 93–101.)

 

A fehérjék tekintetében:

Fehérje bevitellel kapcsolatos tévhit a laikusok körében, hogy a tisztán növényi étrend elégtelen fehérjetartalma, – azaz, ha valaki mellőzi az állati fehérjék fogyasztását – “kóros fehérjehiányt” (ilyen a kwashiorkor és marasmus, melyek lényegében csak a harmadik világban ismert betegségek és a krónikus éhezéssel és tápanyaghiánnyal kapcsolódnak össze) és látványos izomfogyást eredményez majd. Ezt ugyan már számos külföldi tudományos kutatás is megcáfolta, de most végre magyarul is olvashatunk erről a tanulmányban. Pár érdekesség:

A fehérjéket aminosavak építik fel, amelyek közül a legtöbb szakirodalom jelenleg kilencet tekint esszenciálisnak humán vonatkozásban. Valójában az emberi szervezet csupán két aminosavat nem képes önmaga szintetizálni (treonin, lizin).”

A treonin és lizin esszenciális aminosavakon kívül, minden más esszenciális aminosavat képes a szervezet szintetizálni bizonyos biokémiai folyamatok útján, ha a táplálkozással elegendő energiát biztosítunk számára. Tehát egyéb aminosavláncokból, esszenciális és nem esszenciálisokból egyaránt képes előállítani a számára éppen fontos fehérjeláncot. Ugyanakkor eme természetes működés egyik fontos alapja növényi alapú étrend esetén a változatos és kiegyensúlyozott táplálkozás folyamatos fenntartása.

A tanulmány egy 2007-es FAO/WHO/UNU riport alapján összegzi továbbá a szervezet aminosav szükségletét, láncokra bontva. Ez a hivatalos WHO állásfoglalás tartalmazza továbbá, hogy a felnőtt ember minimális protein szükséglete 0,83 g testsúlykilogrammonként. Az alábbi adatokat egészíteném ki azzal a tanulmányban olvasható információval, miszerint a szervezet naponta átlagosan 90 g elhasznált fehérjét lök ki magából a bélrendszerbe, melynek nagy részét a szervezet újrahasznosítja. Ha emellé vesszük a változatos növényi étrenddel elfogyasztott fehérjemennyiséget, akkor kis számolással könnyen rájöhetünk, hogy a fehérjehiánnyal kapcsolatos felvetés bizony tévhit a vegán étrend kapcsán.

Továbbá arról is említést tesz a cikk, hogy a növényi étrenden élőknek jóval magasabb a szérum-albumin szintje. Ez egy olyan laborparaméter, ami – egyebek mellett – arra is használható, hogy megítéljék a szervezet fehérje ellátottságát. A magas szérum-albumin szint annak köszönhető, hogy míg az állati fehérjék fogyasztása folyamatos gyulladásban (inflammáció) tartják a szervezetet, – mely egyébként katabolikus, fehérjebontó állapot is – addig a növényi étrenddel bevitt fehérje nem okoz ilyen jellegű negatív változásokat. Ennek köszönhetően indirekt módon ugyan, de jobb fehérje ellátottságot eredményez a növényi alapú táplálkozás, mint a mindenevő étrend.

 

Pár vitamin tekintetében:

A tanulmány továbbá említést tesz a B12, B6 valamint folsav vitaminok és a vas fontosságáról és kijelenti, hogy a B12 növényi eredetű ételekből nem vihető be nagy biztonsággal. Ugyan említi, hogy a szárított lila alga aránylag nagy mennyiségű – 77,6 μg/100g a napi 2,5 μg ajánlott napi bevitel mellett – B12 vitamint tartalmaz, de arról nem tesz említést, hogy ez a B12 vitamintípusok egyik aktív formája-e, és ha igen melyik az. Ha nem aktív formája, akkor a szervezet nem képes hasznosítani. A vitaminok és ásványi anyagok növényi forrásairól, jellemzőikről bővebb információt egy régebbi cikkemben találsz, valamint az említett vas témájában érdekességeket az eredeti tanulmányban.

 

Növényi alapú étrend és pár betegség:

A továbbiakban az elhízásról, mint aggasztó problémáról írnak a cikkben. Magyarországon a lakosság 61,8%-a a BMI alapján túlsúlyosnak minősül (Európában abszolút vezetjük a mezőnyt), mely adat akkor válik igazán érdekessé, amikor hozzáolvassuk az USA átlagos 39%-os túlsúlyossági arányát, mely utóbbi arány évente 5%-kal mutat növekedő tendenciát. Ezzel szemben 2006-ban készült egy 87 tanulmányt összehasonlító metaanalízis, amely azt mutatta ki, hogy a vegetáriánus férfiak és nők jóval kisebb testtömeggel rendelkeztek, mint a vegyestáplálkozású emberek. A 87 tanulmány ténye feltételezi számomra, hogy számos jellemző mentén – demográfia, kor, életminőség, stb. – nagy merítést végezve, relevánsnak mondható ez az adat és senki nem fut bele a már említett “tápanyaghiányos” előítéletbe.

Olyan, az elhízás talaján jelentős rizikóval kialakuló, szív-ér rendszert érintő betegségek, mint az angina pectoris, myocardialis ischaemia, AMI, STEMI, corona-riaatherosclerosis, mind megelőzhetőek lennének egy helyesen összeállított növényi alapú étrenddel.”

Szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint cukorbetegség esetén is végeztek kísérleteket növényi alapú diétával. A bevitt tápanyagok százalékos aránya mindegyik esetben megközelítőleg a következőképpen alakultak: 10% zsírokból, 15% fehérjéből és 75% komplex szénhidrátokból. Egy ilyen összetételű vegán étrendet hasonlítottak össze, az Amerikai Diabetes Társaság (ADA) által javasolt vegyes étrenddel – ennek pontos jellemzőit a tanulmányban megtalálod – cukorbetegeket bevonva. A növényi étrendet tartók 43%-a csökkenthette gyógyszeradagját, míg az ADA-diétáját tartok csupán 23%-áról volt ez elmondható.

2015 októberében a WHO rákkutatással foglalkozó tudományos bizottsága, a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) 22 kutatója az akkor rendelkezésre álló tudományos eredmények alapján a vörös húsokat a „probably carcinogenic to humans” – valószínűleg rákkeltő az emberekre nézve – (2/a) kategóriába, míg a feldolgozott húskészítményeket a „carcinogenic to humans” – emberekben rákkeltő – (1/a) kategóriába sorolta.”

Magyarországon és az USA-ban is a szív- és érrendszeri megbetegedések mellett a daganatos megbetegedések is élen járnak az elhalálozást okozó betegségek között. Számos populációt érintő tanulmány kiemelkedő prevenciós eszközként tekint a növényi alapú étrendre és a húsfogyasztás visszaszorítására a daganatos megbetegedések esetében.

 

Zárás a szerzők által:

A növényi alapú étrend abban tér el a divatdiétáktól, hogy tudományosan megalapozott állítások összessége alkotja azt. Ahogyan jelen összefoglalásból is kitűnik, a növényi alapú étrend nem a „tudományt” használja saját állításai igazolására, hanem a tudományos állítások igazolják sorra a növényi alapú étrend létjogosultságát.

Tehát összefoglalva, a növényi alapú étrend nem csak a megelőzésben, hanem súlyos betegségek – szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, magas vérnyomás, csontritkulás – kezelésének kiegészítő diétájaként is ajánlott lehet, valamint, ahogy azt már megannyi tudományos tanulmányban olvastuk, úgy most ez a magyar összegzés is rámutat, hogy a megfelelően összeállított tisztán növényi alapú étrend jó hatással van szervezetünkre, és az elfogyasztott mennyiségtől függően, bőven elegendő tápanyagot szolgáltat életünk bármely stádiumában.

A tanulmány szerzőjével folytatott pontosítás és beszélgetés során a következőre szeretném felhívni a figyelmet. A vegán vagy növényi alapú étrend, nem a Szent Grál. A rosszul összeállított és nem eléggé változatos növényi étrend hiánybetegségekhez vezethet ugyanúgy, ahogy a nem eléggé változatos vegyestáplálkozású étrend is. Emellett a növényi étrenden élők körében, hajlamosságtól és az élet többi területén a szervezetet ért negatív hatások fényében, ugyanúgy alakulhatnak ki komoly betegségek, ugyanakkor az 100% biztonsággal kijelenthető, hogy a kiegyensúlyozott tisztán növényi étrend betegségek kockázatát csökkenti! Mindezt úgy, hogy nem mellékesen az állatokat is békén hagyjuk.

 

Nagy öröm számomra, hogy Magyarországon született egy ilyen tanulmány és remélem, hogy ez csak a kezdet, hogy hamarosan még több tudományosan megalapozott írással segítik elő a növényi étrend körüli téveszmék felszámolását mások is, akik ebben hivatottak.

 

A tanulmány szerzői, az írás minden állítását a cikk alján is olvasható forrásokkal támasztják alá, számokkal és oldalszámmal is hivatkozva. Az alábbi sorra kattintva érhetitek el a teljes szöveget.

(Szabó Zoltán szerző lektorálásával és engedélyével)

 

 

A tanulmány további szerzői: (nagy köszönet nekik is a munkáért)
Erdélyi Attila
Dr. Gubicskóné Kisbenedek Andrea A.
Ungár Tamás Lászlóné Dr. Polyák Éva
Szekeresné Dr. Szabó Szilvia
Kovács Réka Erika
Raposa László Bence
Dr. Figler Mária

Pécsi Tudományegyetem, Egészségtudományi Kar, Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézete

 

 

A tanulmányhoz felhasznált irodalom:

A tanulmányhoz felhasznált 42 forrás teljes listája.

14 hozzászólás érkezett az alábbi témában: “Tudományos összegzés a növényi alapú étrend kapcsán

 1. Esetleg egy linket lehetne hozzá csatolni a forráshoz mmint a Pécsi Tudományegyetemen készült tanulmányhoz? a forrásokat amelyekből a tanulmány készült köszönöm, de szívesen elolvasnám a tanulmány teljes egészét 🙂

 2. Kedves “Aki Olvassa”!
  Tényleg szuper, hogy lett erről végre egy magyar cikk.
  Egészségügyi végzettségem van. 22 éve foglalkozom mindezzel, és azért nem tudok publikálni, mert nincsenek kapcsolataim hozzá. És még fel sem veszik pénzért sem a cikkeimet. Ennek az az oka, hogy nincsenek rokonaim az egészségügyben, és nem szolgáltatok sehogy sem az egészségügyi közegben senkinek.
  12 éve csoportosan is foglalkozom mindezzel. A tapasztalati munkám alapján, több mint 1500 hölgy volt nálam, és ismerkedett a módszeremmel.
  A hozzám forduló hölgyek, akik megfogadják a tanácsaimat, mind meggyógyulnak: tojás, tejtermék és hús, húsféle mentes (persze egyszerű cukrokat sem tartalmaz), teljesen személyre szabott komplett étrendet állítok össze nekik, és semmilyen tápanyag hiánnyal nem küzdenek. Én is így étkezem és napi 8 órában ugrálok, tehát fizikai munkát végzek. Semmiben nem szenvedek hiányt.
  A cikkel kapcsolatosan tényleg szuper, hogy mindezzel foglalkoztak. De pl. a B12: a bélfal szintetizálja a többi fehérjéből (egyetemi tananyag). De van olyan növényi tápanyag, ami erjesztett és tartalmaz B12-t, csak ismerni kellene. Üdvözlettel: Németh Tünde.

  • ” De van olyan növényi tápanyag, ami erjesztett és tartalmaz B12-t, csak ismerni kellene.”
   Engem ez a rész érdekelne, kérlek fejtsd ki jobban mire gondoltál.
   Jelenleg a Forever B12 500mikrogrammosat szedem, mivel a vérképemben alacsony volt a szint, kíváncsi leszek mit javít rajta.
   Várom válaszod, köszönöm.

   • Sziasztok,
    a savanyú káposzta és annak a leve, a csírák, algák mindenképpen tartalmaznak B12 -őt.

    • Kedves Ildikó! Amit írsz az igaz, de szervezetünknek nem mindegy, hogy a B-12 vitamin aktív vagy passzív típusát tartalmazza-e az adott növény. Legjobb tudomásom szerint a növények nem tartalmazzák a szervezetünk által hasznosítani képes aktív B-12-t, vagy csak értékelhetetlenül csekély mennyiségben. Amennyiben másképpen tudod, kérlek jelöld meg a forrást ahonnan ez az információ származik.
     Preyer Gyuri

     • Kedves Gyuri! Próbálta a sörélesztő pelyhet? Vizsgálta esetleg ennek hatásfokát?K

     • Kedves Marianna! Én semminek nem vizsgáltam a hatásfokát a fenti cikk kutatások összegzése. Ami viszont fontos, hogy egyelőre semmilyen releváns forrás nem mutat rá arra, hogy a sörélesztő tartalmaz a szervezetnek fontos aktív B12-ből. Sokan írják ennek az ellenkezőjét, de ezek nem nagy mintavételezésű kutatások, illetve nem releváns orvosi folyóiratok tartalmai.
      Gyuri

 3. A dolog iróniája, hogy a PTE-n a dietetikus hallgatók egy tanórán hallanak összesen az alternatív táplálkozási formákról, és abba a 90 percbe van belesűrítve az összes irányzat a vegetarianizmustól a makrobiotikus táplálkozásig. A szerzőtársak közül négyhez volt “szerencsém”, és egész biztosan páros lábbal rúgtak volna ki államvizsgáról, ha nem komplettálom a főétkezéseket állati fehérjével. Sokkal szerencsésebb lenne, ha ezek az emberek ahelyett, hogy bekönyörgik magukat mások kutatásába, végre összeraknának egy megfelelő tankönyvet a hallgatóknak, hogy ne 20 éves könyvekből kellene tanulni, amiket ráadásul 5 éve már nem is nyomnak újra, arról nem is beszélve, hogy mennyire aktuális a tartalmuk…

  • Kedves Zsófia!
   Reméljük a jövő hallgatóinak már bőven lesz lehetősége korhű tananyagot tanulni. A szerzők ezen dolgoznak. 🙂 Az egyik szerző szerint egyébként: “…az elméleti tudomány és a gyakorlati alkalmazás között 15-20 évnyi különbség van, úgy nagy általánosságban. És ez nem a dietetikának, mint alkalmazott táplálkozástudománynak a sajátja, hanem minden tudományágról (fizikától, a biológián át egészen az orvostudományig) elmondható!” Úgyhogy türelem, a változás folyamatban van. 🙂
   Köszönöm kommented!
   Preyer Gyuri

 4. “A treonin és lizin esszenciális aminosavakon kívül, minden más esszenciális aminosavat képes a szervezet szintetizálni bizonyos biokémiai folyamatok útján, ha a táplálkozással elegendő energiát biztosítunk számára.”

  Tehát nem 9, hanem csak 2 esszenciális aminosav van?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.