kulonbseg a vegetarianus es vegan etrend kozott

Mi a különbség vegetáriánus és vegán étrend között?

A vegetarianizmusnak különböző fokozatai vannak, melyek különböző mértékben utasítják vissza az állati eredetű ételeket. Lássuk mi a különbség vegetáriánus és vegán étrend között.

 

Különbség vegetáriánus és vegán étrend között

Ha egy mondatban szeretném összefoglalni, hogy mi a különbség vegetáriánus és vegán étrend között, akkor azt a következőképpen fogalmaznám meg: a vegetáriánus nem eszik húst, de fogyaszt tejterméket és tojást, a vegán azonban semmilyen állati eredetű ételt nem vesz magához. Ez természetesem ennél árnyaltabb dolog, így lássuk alább pontosítva:

A szemivegetáriánus fogyaszt tenger gyümölcseit, halféléket, szárnyasokat, valamint tojást és tejtermékeket is. Nem fogyaszt disznóhúst, marhahúst vagy egyéb négylábú állatok húsát.

A peszkatariánusok vannak legközelebb a vegetáriánus kifejezéshez, ugyanis csak halat és tenger gyümölcseit fogyasztanak. Húst, tejtermékeket és tojást egyáltalán nem. Más megközelítéssel néhányan úgy szokták ezt a típusú vegetarianizmust jellemezni, hogy peszkatariánus az, aki nem eszi melegvérű állatok húsát.

Az ovo-lakto vegetáriánus semmilyen állat húsát nem eszi, azonban tojást és mindenféle tejtermékeket fogyaszt.

A lakto-vegetáriánus étrend szerint a különböző tejtermékek beleférnek, azonban semmilyen állat húsa és a tojás sem.

Az ovo-vegetáriánius étrend az előző pepitája. Tehát az ovo-vega tojást fogyaszt, de tejtermékeket és húsokat nem.

különbség a vegetáriánus és vegán étrend közöttkülönbség a vegetáriánus és vegán étrend között

A szigorú vegetáriánus vagy ismertebb nevén vegán, sem húst, sem állati eredetű ételt nem eszik. Tehát nem fogyaszt sem tejtermékeket, sem tojást, sem húsokat és még mézet sem. Emellett nem hord állati eredetű ruhákat és kiegészítőket, valamint nem használ olyan szépségipari és háztartási eszközöket valamint anyagokat, melyek teszteléséhez illetve fejlesztéséhez állatkísérleteket folytatnak. Ugyan a veganizmus utóbbi része etikai kérdés és bővebb kifejtést igényel, de pontosan mutatja azt, hogy mutat rá a vegetáriánus és vegán étrend közötti különbségre. Egy korábbi bejegyzésben fejtem ki bővebben azt, hogy min alapszik a vegán életmód és a veganizmus, mely egyébként egyáltalán nem korlátozódik az étkezésre, sőt sokkal több egy étrendi, étkezési formánál.

A nyers vegánok vagy másnéven raw vegánok nem fogyasztanak semmilyen állati eredetű ételt, valamint csak nyers tápanyagot visznek be. Ez annyit jelent, hogy ételeiket maximálisan 40-42°C fokon hőkezelik és úgy fogyasztják.

A fruitariánusok még a nyers vegánoknál is letisztultabb étrenden élnek. Ahogy azt az angol elnevezés sejteti, ők csak és kizárólag gyümölcs alapú ételeket fogyasztanak. Ugyanakkor rájuk jellemző lehet a méz fogyasztás.

Van egy további, kicsit viccesnek tűnő, de kevésbé elterjedt és elfogadott variációija a vegetarianizmusnak, melyet flexitariánus étrendnek neveztek el. A flexitarián olyan vegetáriánus, aki otthon egyáltalán nem eszik húst, de vendégségben és étteremben ha nincs más lehetőség akkor kivételt tesz. Az etikai vegetáriánusok és vegánok őket egyértelműen a mindenevők közé sorolják.

 

Remélem bejegyzésemet és a témát hasznosnak találtad, és már pontosan tudod, hogy mi a különbség vegetáriánus és vegán étrend között.

különbség a vegetáriánus és vegán étrend között

Az alábbi hozzászólás érkezett: “Mi a különbség vegetáriánus és vegán étrend között?

  1. Ezt a szemivegetarianus kategoriat jo lenne mar elhagyni…. Az mindenevo es kesz. Persze ez nem Neked kritika 🙂 csak ebbol jonnek aztan az ujabb oruletek, mint a “veggan”, a ” vegan” aki tojast is eszik – wtf, az ovo-vega.
    Erdekes modon a peszkaterianus kifejezes nem zavar, abban nem szerepel expliciten a vegetarianizmus. Mondjuk leirni nem tudom, hogyan kell 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.