chili lekvar

Chili lekvár

Ha szereted az édes csípős ízeket, akkor ez a házilag is könnyedén elkészíthető chili lekvár igazi kedvenceddé válhat.

 

Chili és lekvár? “Hogy jön ez össze?” – teheted fel a kérdést. A kínai éttermekben találkozhattál hasonló édes csípős  édes savanyú ízekkel. Az alapvető különbség, hogy azok sima mártások, de ezt valóban hívhatod lekvárnak, mivel főzni kell. Nézzük, hogyan készül a chili lekvár.

 

Chili lekvár összetevők

5db chili paprika

25dkg paradicsom

25dkg kápia paprika

25dkg piros kaliforniai paprika

3 gerezd fokhagyma (szerintem elbír többet is)

4-5cm-es gyömbér

25 dkg kókuszvirág cukor (bármilyen más cukorféle is megteszi)

1dl almaecet

1 csipet só

fél csomag stabark növényi zselésítő (bármilyen más növényi zselésítő is jó lesz)

 

Chili lekvár elkészítése

A kápia és kalifornia paprikákat főzd puhára körülbelül 30 perc alatt, majd vedd ki a vízből, hogy ne ázzon ki belőlük az ízük és hagyd kihűlni őket. Miután kihűltek a paprikák, vágd ki a magházat és hámozd meg a zöldségeket. Ezután hámozd meg a paradicsomokat és vágd őket apró szeletekre úgy, hogy megmaradjon a levük is. A hámozott, főtt paprikákat és a felvágott paradicsomot tedd egy főzőedénybe, majd add hozzá az almaecetet, a kókuszvirág cukrot, passzírozd bele a fokhagymákat, reszeld bele a gyömbért, valamint szórd bele a sót. Hozzávetőleg negyed órát főzd, majd annyi ideig turmixold, amíg püré állagú nem lesz.  Végül add hozzá a fél csomag növényi zselésítőt, majd forrald az egészet 1-2 percig. A főzés részével készen is vagy.

Amikor elkészül a chili lekvár öntsd bele kifőzött, sterilizált üvegekbe, majd száraz dunsztban hűtsd le a már elkészült chili lekvárt. Mivel édeskés és egyben csípős is ez a finomság, így sós és édes ételekhez is szívesen fogyasztom és neked is szívesen ajánlom lényegében bármihez – na jó, babfőzelékhez és karalábé leveshez nem –, bármilyen napszakban akár reggelihez, uzsonnához, ebédhez vagy vacsorához, de legfőképpen előételként. Egészségedre! 🙂

2 hozzászólás érkezett az alábbi témában: “Chili lekvár

  1. Elnézést, de a hozzávalóknál nem látom a paradicsomot, az elkészítésnél mégis szerepel. Lehet tudni mennyi kell belőle?
    Köszönöm!

    • Kedves Edó!
      Véletlenül lemaradt. 25dgk kell belőle. köszi az észrevételt.
      Preyer Gyuri

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.