A Google Inc. leköszönt vezérigazgatójának jóslata szerint egy zöld jövő vár ránk, amelyben az emberek az állati eredetű fehérjét növényi fehérjére cserélik majd.
A Google Inc. leköszönt vezérigazgatója a növényi étrendre voksol
Eric Schmidt, a Google Inc. ex vezérigazgatója, hatalmas változásokat jósol az emberiségnek – már, ami táplálkozásra vonatkozik -, ugyanis szerinte hamarosan elérkezik a növényi ételek forradalma. “Itt az ideje, hogy állatgazdálkodás helyett elkezdjünk több növényt termeszteni.” – mondta Eric Schmidt.
Schmidt szerint ezzel a lépéssel jelentősen visszaszoríthatnánk a károsanyag kibocsátást, ugyanis a húsipar jelentős mennyiségű üvegházhatású gázt juttat a levegőbe évente. Elmondása szerint a legnagyobb problémát a szarvasmarha tenyésztés jelenti. Hatásosan küzdhetnénk a klímaváltozás ellen, ha az állatgazdálkodásra használt területeket növénytermesztésre használnánk.
Schmidt nyíltan állást foglalt a növényi alapú táplálkozásra való átállás mellett, amelyet több ezer befektető és üzleti vezető hallgatott meg a Milken Intézet Los Angles-i világkonferenciáján.
Az állatgazdálkodás felszámolása a fejlődő országokat is segítené. A növényi élelmiszerek jóval olcsóbbak, így a növényi alapú táplálkozás csökkentené az élelmiszerköltségeket azokban az országokban, ahol az élelmezés komoly problémát okoz. Ha összehasonlítjuk mennyibe kerül egy kilogramm hús, illetve egy kilogramm növényi élelmiszer előállítása és boltokba juttatása, világosan látható, hogy húst előállítani sokkal költségesebb. Röviden összefoglalva tehát, az egyre növekvő népességet sokkal hatékonyabb és kevésbé költséges lenne növényi alapokon táplálni, taglalta Schmidt.
Schmidt szerint a világ készen áll a változásra. A mai fejlett technológiák segítségével a tudósok és kutatók képesek olyan változatos növényi étrend ajánlására, mely nem csak finom, hanem minden szükséges tápanyagot is tartalmaz.
A Google a növényi étrendbe pénzt is fektetne
Jó példa a fentiekre, hogy 2015 júliusában a Google megpróbálta felvásárolni az Impossible Foods névre hallgató startup vállalkozást, mely növényi alapú hús- és tejtermékek fejlesztésével foglalkozik. A 300 millió dolláros ajánlatot az Impossible Foods azonban visszautasította. Egy évvel később, 2016 júliusában debütált az Impossible Burger, ami mind ízben, mind texturában megkülönböztethetetlen egy valódi húspogácsától. Ha elvágják, még vérzik is. Az Impossible Foods célja nem más, mint ugyanazt az élményt adni az embereknek, mintha csak húst fogyasztanának. Kivéve persze az olyan káros mellékhatásokat, mint a környezetszennyezés vagy egészségügyi ártalmak.
Forrás:
http://www.riseofthevegan.com/blog/google-confirms-the-plant-based-revolution-is-coming
https://en.wikipedia.org/wiki/Impossible_Foods
Fotók:
http://www.droid-life.com/tag/eric-schmidt/
https://speakerpedia.com/speakers/eric-schmidt
http://www.impossiblefoods.com
A növények aminósavakat állítanak elő, amiből a növényevők fehérjéket epítenek a saját szervezetük részére.
A ragadozóknak egyrészt vissza kell bontani az állatok fehérjéit aminósavakra, másrészt ezekből a használt aminósavakból ujra fel kell építeniük a saját szervezetüknek szükséges fehérjéket.
Márpedig minden összetett anyagnak van un. felezésideje, ami idő alatt az összetett anyag fele szétesik darabjaira. Ezért is egészségesebb új aminósavakat enni növényekből, mint hibásabb használtat. húsokból.