vegan etrend

Vegán étrend, vitaminok és nyomelemek a növényekben

Hogyan képes a vegán étrend a szervezetnek megfelelő mennyiségű vitamint biztosítani? Hogyan viszi be egy vegán a megfelelő mennyiségű vasat, ha nem eszik húst? Könnyebben mint hinnéd!

 

Mindazonáltal, hogy a vegán életmód nem a táplálkozásról szól, mégis érdemes számos cikket és bejegyzést szentelni a témának, mert ez a legelső olyan információs becsípődés, melyen sokan fennakadnak az elején. A sokaság azt gondolja, hogy a vegán étrenden élők vérszegények, gyengék, betegeskednek. Holott a tapasztalat és a tudományos világ is az ellenkezőjét mutatja.

 

Milyen tápanyagok bevitelére kell figyelni vegán étrend esetén?

Az amerikai Andrews University Táplálkozástudományi Tanszék igazgatója, Winston Craig egy tanulmányban írta meg, hogy a tudatosan összeállított vegán étrend magasabb arányban tartalmaz C és E-vitamint, magnéziumot és vasat, folsavat valamint rostokat, ugyanakkor kisebb a B12 és D-vitamin, a kalcium és cink, a telített zsír, valamint a kalória tartalma, mint a mindenevő étrendnek. Sok olyan támadás éri a vegán étrendet, miszerint nem lehet teljes életet élni hús, tojás és tejtermékek nélkül. Ugyanakkor kutatások sora bizonyította – és többek között az Amerikai Dietetikai Szövetség, valamint Kanadai Dietetikusok is kijelentették – , hogy nemtől és kortól, valamint életciklustól függetlenül egészséges és teljes értékű életet lehet élni vegán étrend esetén is.

Lassan elfogadott ténnyé válik, hogy a kiegyensúlyozott vegán táplálkozás jobb minőségű zsiradékot, a belek számára kielégítő mennyiségű rostot, a testi valamint mentális munkához szükséges komplexebb szénhidrátokat tartalmaz, mint a mindenevő étrend.

 

Vegán étrend és a vitamin bevitel

Az egészséges szervezet egyik pillére, a megfelelő mennyiségű és változatos vitamin bevitel. Életvitelünktől és életciklusunktól függően van szüksége szervezetünknek különböző arányban vitaminokra és nyomelemekre. Vegyük sorba először a vitaminokat, valamint azok növényi forrásait.

 

vegan etrend a-vitaminVegán étrend és az A-vitamin:

A zsírban oldódó A-vitamin nagyon fontos szerepet tölt be a sejtek egészséges működésében, a csontnövekedésben, valamint gátolja a sejtek deformálódását, roncsolódását. Ajánlott napi bevitel 900 és 1500 µg között mozog, de terhesség és szoptatás esetén 2-2,5 mg-ra is megnövekedhet ez az igény.

Magas A-vitamin tartalmú zöldségek: főtt édesburgonya (11,5mg/100g), főtt sárgarépa (10,2mg/100g), leveles zöldségek (6mg-14mg/130g), sült tök (6,7mg/100g), aszalt barack (7,6mg/100g), sárgadinnye (2mg/100g), kaliforniai paprika (1,8mg/100g), valamint a búzafű, spirulina, grapefruit, goji, chlorella alga, mangó, papaja

 

Vegán étrend és a B-komplex:

B-komplexnek hívják azt a vízben oldódó vitamincsoportot, mely az összes B-vitamint tartalmazza: B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantoténsav), B6 (piridoxin), B7 (biotin), B9 (folsav) és B12 (kobalamin). Ezek mindegyikére szükségünk van és mindegyik vitaminnak megvan a maga funkciója a szervezetben. Ugyanakkor együttesen járulnak hozzá a sejtek optimális növekedéséhez és osztódásához, támogatják az anyagcserét, egészségesen tartják a bőrt, valamint erősítik az immunrendszert és idegrendszert, védenek a stressz káros hatásai ellen. Ha B-komplex táplálékkiegészítőt szedünk figyeljünk oda, hogy fénytől és fagytól védve tároljuk, mivel a B2 fény hatására, illetve a B6 fagy hatására veszti el hatását. Érdemes még megjegyezni, hogy a B6 felszívódását segíti a B12.

A sörélesztő tartalmazza az összes B-vitamint a B12 aktív típusán kívül.

Növények, melyek tartalmazzák a B-komplex sort a B12 aktív típusán kívül: dió, leveles zöldségek, gabonafélék, banán és sörélesztő

 

Vegán étrend és a B12-vitamin:

A B12 egy vízben oldódó, baktériumok által termelt vitamin, mely növényi étrenddel városi közegben nem elegendő mértékben vihető be. A B12 hozzájárul a normális idegműködéshez, közrejátszik a vörösvértestek kialakulásában és a DNS szintézisben is többek között. Tartós hiánya visszafordíthatatlan idegi alapú károsodást okozhat és nagyon fontos leszögezni, hogy B12 hiányban nem csak vegánok szenvedhetnek, hanem a mindenevők is. Aki nem tudja úgy megtervezni az étkezését, hogy elegendő B12-t vigyen be, annak B12 készítményt ajánlott szedni, melynek vásárlásakor érdemes odafigyelni, hogy a vitamin valamely aktív – a szervezet által felhasználható – formuláját tartalmazza a készítmény. Ilyen a hidroxo-kobalamin és ciano-kobalamin. Étrend kiegészítő vásárlása esetén a ciano-kobalamin tartalmút válaszd, mert azt a típust kifejezetten baktériumkultúrákból nyerik ki. Ez az egyetlen olyan vitamin típus melyet májunk elraktároz és az utolsó bevitel után még évekig adagolja azt a szervezetnek igény szerint. A felnőtt napi szükségletet 2 és 3 µg között határozták meg. (a B12 vitaminnak a későbbiekben egy teljes bejegyzést szentelek)

A B12 aktív formáját minimálisan tartalmazó ételek és növények: kovászos uborka, savanyú káposzta, egyéb erjesztett ételek, bio gazdálkodásból származó mosatlan gyümölcsök és zöldségek

(A modern városi ember életviteléből adódóan az aktív B12 vitamin bevitelének mértéke értékelhetetlen a szervezet számára, így javasolt a táplálékkiegészítő szedése. De ettől nem kell megijedni, mivel a C-vitamin szedését is javasolják a téli hónapokban, pedig számos zöldségből és gyümölcsből bevihető.)

 

vegan etrend c-vitaminVegán étrend és a C-vitamin:

A vízben oldódó aszkorbinsav – vagy ahogy többen ismerik C-vitamin – nélkülözhetetlen vitamin típus szervezetünk számára. Vegán étrend esetén kifejezetten fontos a C-vitamin optimális napi bevitele, ugyanis segíti a vas felszívódását. Erős antioxidáns hatása miatt, csökkenti a degeneratív illetve a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Napi 120mg C-vitamin bevitele ajánlott egy egészséges szervezetnek, de betegség, nehéz fizikai munka, megerőltető sporttevékenység, dohányzás, illetve stresszes munka esetén napi 1000mg-ra emelhető a napi adag. A szervezet által fel nem hasznát C-vitamin kiürül oxálsav formájában, mely a húgykő egyik alkotóeleme, így magas C-vitamin bevitele estén sok vizet ajánlatos fogyasztani. Vigyázz a C-vitaminnal, mert 40° felett elbomlik! Így megfázás esetén nincs értelme a citromot forró teába tenni, hacsak nem az íze miatt teszed azt.

Magas C-vitamin tartalommal bíró növények: paprika (120-300mg/100g), guáva (228,3mg/100g), kelbimbó (120mg/100g), kivi (92,6mg/100g), brokkoli (89,2mg/100g), eper (58,8mg/100g), papaja (60,9mg/100g), narancs (53,2mg/100g), mangó (60mg/100g), csipkebogyó, mandarin, citrom, grapefruit, mángold, spenót, áfonya, stb.

 

Vegán étrend és a D-vitamin:

A zsírban oldódó D-vitamin a másik olyan vitamin, melyet nagyon csekély, szinte értékelhetetlen mennyiségben lehet vegán étrenddel bevinni. Érdemes D-vitamin táplálékkiegészítőt szedni, ugyanakkor bőrszíntől függően napi 10-40 perc napozás is elegendő D3-vitamint szabadít fel a szervezetben. Az utóbbi oka, hogy az UV sugárzás hatására a bőrsejtek alatt elhelyezkedő koleszterin D3-vitaminná alakul, majd sejtjeinkbe kerülve stabilizálja az örökítő anyagunkat a DNS-t, ezzel segítve a szervezetet a súlyos betegségek kialakulásával szemben. D-vitamin hiány következtében gyengül az immunrendszer, erősödik a depresszióra való hajlam, valamint fokozhatja a rákos betegségek és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Emellett a D-vitamin az egyik legfontosabb vitamin a terhes nők számára is, mivel fontos szerepet játszik az idegrendszer normális fejlődésében, valamint a sejtfejlődés és az immunrendszer működéséhez. Valamint ez az a vitamin, mely a bélből felvett kalciumot beépíti a csontokba és a fogazatba.

A D-vitamin bevitel felső határát 1-3 éves kor között 2500NE-ben (62,5µg), 4-8 éves kor között 3000NE-ben (75µg), míg a többi korosztály esetében 4000NE-ben (100µg) maximalizálták. A napi minimumot pedig kb. 600NE-ben azaz 15µg-ban határozták meg.

D-vitamint tartalmazó növények és ételek: gombák fajtától függően (5-12µg/100g), lenmagolaj, kakaóbab, margarin

 

vegan etrend e-vitaminVegán étrend és az E-vitamin:

A zsírban oldódó E-vitamin egy könnyedén bevihető vitamin típusnak számít, mely antioxidáns hatású, erősíti az immunrendszert – kifejezetten idős korban –, óvja a szív és érrendszert, gátolja a sejtfalroncsolódást, valamint jótékony hatással bír az agyi működésre. Az ajánlott napi mennyiség felnőttek számára 15mg.

Magas E vitamin tartalmú növények: főtt spenót (2,1mg/100g), mángold (3,2mg/180g), mandula (26,2mg/100g), mogyoró (4,3mg/28g), pirított napraforgó mag (36,3mg/100g), egyéb magvak és diófélék, avokádó (2,1mg/100g), olíva olaj (14,4mg/100g), kivi (1,5mg/100g), főtt brokkoli (1,5mg/100g), búzacsíra, teljes kiőrlésű gabonák, mangó, paradicsom, spárga

 

Vegán étrend és K-vitamin:

A zsírban oldódó K-vitaminnak nagy szerepe van a véralvadás optimális működésében, támogatja a csontok egészséges növekedését és erősíti azokat. K-vitamin hiány esetén egy egészen kicsi seb is sok ideig vérezhet, illetve egy kisebb ütés is komoly véraláfutásos fekete foltot okozhat a testen. Az ajánlott napi mennyiség 90-120μg között mozog felnőttek számára.

Magas K vitamin tartalmú növények: chili por (105,7μg/100g), szárított bazsalikom (1714μg/100g), friss petrezselyem (65,6μg/5g), szárított zsálya (85,6μg/5g), egyéb zöld-fűszerek, főtt fodros kelkáposzta (817μg/100g), spenót (888μg/130g), mángold (572μg/130g), kerti saláta (48μg/130g), egyéb leveles zöldségek, brokkoli (217μg/100g), újhagyma (207μg/100g), zeller (29,6μg/100g), főtt kelbimbó (140,3μg/100g), uborka (76,7μg/100g), zöldborsó, fehérrépa, olívaolaj (60,2μg/100g), aszalt szilva (69,5μg/100g), aszalt áfonya (96μg/174g),  aszalt barack (36,8μg/174g), egyéb aszalt gyümölcsök, erjesztett ételek, stb.

 

vegan vitamin asvanyi anyag

 

Vegán étrend és a nyomelem bevitel

Most vegyük sorra azokat az ásványi anyagokat, vagy más néven nyomelemeket, melyek ugyancsak fontosak szervezetünk számára.

 

Vegán étrend és cink bevitel:

A cink fontos szerepet játszik immunrendszerünk erősítésében és könnyedén pótolható a vegán étrendet követők számára is. Fontos tápanyaga a szervezetnek, mivel többek között segíti a sebgyógyulást. A versenysport, a stressz, a tartós dohányzás és az alkoholfogyasztás azonban növeli a szervezet cink igényét. Az állati eredetű cink jobban hasznosul mint a növényi forrásból bevitt, szervezetünk napi igénye 8-13mg körül van életciklustól függően.

Magas cinktartalmú növényi ételek: aszalt sárgabarack (1mg/100g), aszalt őszibarack (0,78mg/100g), aszalt szilva (0,75mg/100g), mazsola (0,66mg/100g), aszalt füge (0,55mg/100g), datolya (0,29mg/100g), egyéb aszalt gyümölcsök, avokádó (0,68mg/100g), kínai kel (3,75mg/100g), citronella (2,23mg/100g), aszalt paradicsom (1,99mg/100g), főtt shiitake gomba (1,33mg/100g), borsó (1,19mg/100g), valamint lencse, zabpehely, teljes kiörlésű gabonák, hüvelyesek, diófélék, magvak, kakaóbab, brokkoli

 

vegan kalciumVegán étrend és a kalcium bevitele:

“Igyál sok tejet, attól erősödnek a csontjaid.” – mondták nagyszüleink. Ehhez képest a legtöbb tejet Amerikában, Angliában, Finnországban és Svédországban isszák, a csontritkulás mégis ezekben az államokban a legelterjedtebb. Kutatások bizonyították, hogy a csontritkulás összefügg a túlzott tejfogyasztással. Az állati eredetű fehérjedús ételek – húsok, tejtermékek – savassá teszik a szervezetet, melyet a szervezet kalciumelvonással igyekszik semlegesíteni. Ezt a kalciumot a csontokból és a fogakból vonja el és a vizelettel ürül. Mindezen hatásokat ellensúlyozni lehet magas kalciumtartalmú növényi étrenddel és D-vitaminnal, mely a kalcium felszívódását segíti. Gyerekkorban napi 1200mg körül, felnőtt korban 800-1000mg körül van az ideális kalcium bevitel.

Magas kalciumtartalommal az alábbi növények bírnak: főtt brokkoli (118mg/100g), főtt spenót (136mg/100g), káposzta (232mg/100g), kelpáposzta 205mg/100g), egyéb leveles zöldségek, tarlórépa (190mg/100g), cékla zöldje (117mg/100g), újhagyma (73mg/100g), póréhagyma (59mg/100g), főtt zöldbab (55mg/100g), articsóka (44mg/100g), édes burgonya (38mg/100g), répa (33mg/100g), rebarbara (86mg/100g), fekete ribiszke (55mg/100g), narancs (40mg/100g), füge (35mg/100g), kivi (34mg/100g), továbbá a mák, napraforgómag, szezámmag, petrezselyem, mandula, amaránt, köles, spirulina, chia mag, melasz, baobab gyümölcs és számos egyéb zöldség és gyümölcs tartalmaz kalciumot

 

Vegán étrend és magnézium bevitel:

A magnézium segíti az idegrendszer működését, védi a szív és érrendszert, segít megelőzni a szívbetegségeket és csökkenti az agyvérzés kockázatát. Ez az ásványi anyag sokkal nagyobb mennyiségben található növényi eredetű táplálékban mint állati eredetűben. Emelkedett magnézium igény lép fel terhesség, versenysport és lábadozó szervezet esetében. Felszívódását a B6 vitamin segíti, az ajánlott napi mennyiség 300-400mg körül van. Fogyókúra és alkoholizmus esetén is megnövekedik a szervezet magnézium igénye, illetve magnézium hiány léphet fel, mely ingerlékenységgel, szorongással, enyhébb alvászavarokkal jár.
 
Magas magnézium tartalmú növények:
nyers spenót (79mg/100g), főtt fodros kel (76mg/38g), főtt mángold (152mg/38g), egyéb leveles zöldségek, szezámmag (252mg/59g), tökmag (534mg/100g), mandula (196mg/59g), kesudió (177mg/59g), egyéb magvak és diófélék, főtt fehérbab (92mg/172g), főtt csicseriborsó (80mg/172g), főtt feketebab (92mg/172g), egy babfélék és hüvelyesek, quinoa (120mg/195g), barnarízs (44mg/100g), bulgur (60mg/195g), zab (28mg/195g), avokádó (29mg/100g), banán (27mg/100g), aszalt füge (68mg/100g), aszalt szilva (44mg/75g), aszalt sárgabarack (40mg/75g), egyéb aszalt gyümölcsök, tiszta fekete csokoládé (327mg/100g), valamint sütőtök, hínár, brokkoli, kávébab, gyökérzöldségek

 

vegan vasVegán étrend és a vas bevitel:

A vas az oxigénszállításért felel a szervezetben és alkotóeleme a hemoglobinnak, így ha nincs elég a szervezetben akkor vérszegénység alakul ki. Sokan “féltik” a vegánokat a vashiánytól, mivel az a tévhit alakult ki, hogy a vegetáriánus vagy vegán étrendet követők komoly vashiánnyal küszködnek. Ez általánosítva tévedés. Még annak ellenére is, hogy a húsokból bevitt vas nagyobb hatékonysággal szívódik fel, mint a növényi alapú. (40% kontra 10% az arány) Ugyanakkor a növények magas szerves sav – mint pl. aszkorbinsav – és flavonoid tartalma, valamint a szervezet magas szinten tartott aszkorbinsav szintje is segíti a vas felszívódását. Erről is írtak többek között Magyarország első a témát taglaló tudományos minőségű tanulmányában.

Az emberek vasigénye nagyban függ nemüktől, életciklusoktól, életvitelüktől és koruktól. Míg a férfiaknak napi 8mg körüli a vasigényük, addig a nőknek serdülő kortól 14-15mg-ra növekszik. A gyermek szervezet vas igénye sem marad el túlzottan a felnőtt férfiakétól a maga 7-8mg-jával.

Vas tartalommal bíró növényi ételek: mogyoró (35mg/100g), tökmag (15mg/100g), napraforgónap (1,98mg/100g), szezámmag (4,14mg/100g), egyéb magvak és diófélék (5-6mg/100g), őrölt kakaóbab (17mg/100g), tofu (2,7mg/100g), kucsmagomba (12,18mg/100g), főtt shiitake gomba (5,4mg/66g), laskagomba (6,2mg/66g), egyéb gombák, aszalt sárgabarack (6,31mg/100g), aszalt füge (3,06mg/119g), mazsola (4,43mg/119g), olívabogyó (3,32mg/119g), főtt lencse (6,6mg/179g), főtt szójabab (8,82mg/179g), főtt feketebab (3,6mg/179g), főtt pinto bab (3,6mg/179g), egyéb hüvelyes növények, quinoa (2,8mg/185g), zabpehely (2,16mg/185g), bulgur (1,8mg/185g), barnarizs (1,9mg/185g), köles (1,08mg/185g), valamint egyéb gabonák, főtt spenót (6mg/180g), főtt mángold (3,96mg/180g), kelkáposzta (1,08mg/180g), szeder (2,59mg/140g), bodza (2,56mg/140g), málna (1,7mg/140g), eper (1,08mg/140g), egyéb erdei gyümölcsök, kókusz (3,32mg/100g), póréhagyma (2,1mg/100g) rukkola (1,46mg/100g), melasz, mák, szilva, körte, retek, brokkoli, avokádó, spárga, cékla, birsalma, citrom, szőlő, sárgadinnye, banán, stb.

Vegán étrend és egyéb tápanyagok

 

Vegán étrend, az omega-3 és egyéb zsírsavak

Az omega-3 zsírsavak idegi alapú betegségek, szív és érrendszeri betegségek, valamint gyulladások kialakulásának megelőzésében játszanak fontos szerepet. Az omega-3 egy telítetlen zsírsav, melynek a szervezet által elvárt napi minimális igényét fél mokkáskanálnyi lenmagolaj fedezi.

Omega-3 források: hidegen préselt lenmagolaj (53449mg/100g), (a lenmag kb. 2x több omega-3-at tartalmaz mint a halolaj), chia mag, kínai egres, vörösáfonya, sárgarepce, fekete málna, porcsin, diófélék, leveles zöldségek

Omega-6 források: repceolaj, olívaolaj, földimogyoróolaj, tökmagolaj, napraforgóolaj, ligetszépe olaj, borágó olaj, kendermag olaj

 

Vegán étrend és a rosttartalom

A rostok szénhidrátok, melyek nem emésztődnek meg teljesen és nem szívódnak fel. Lassítják és gátolják a toxinok valamint a szükségtelen anyagok felszívódását, gyorsítják az emésztést és mozgásban tartják a bélrendszert. Rostokat semmilyen állati eredetű étel és semmilyen finomított gabona (finomliszt) nem tartalmaz.

 

Honnan szerezzük be a vegán étrend alapanyagait

A fentebb olvasott számok nagyon kecsegtetően hangzanak ugyan, de ezek nem konstans tények. Azt figyelembe kell venni, hogy cikkben leírt mennyiségek nagyban függenek majd attól, hogy honnan szerzed be a zöldséget. A növények vitamin és ásványi anyag tartalma függ a fajtától, a talajtól, a napsütéses órák számától, az öntözéstől, a trágyázástól, a kártevők jelenlététől és az érési időtől. (Köszönöm olvasómnak a pontosítást!)

 

Források:
https://ods.od.nih.gov
http://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://nutritionj.biomedcentral.com/
http://nutritionfacts.org
http://jissn.biomedcentral.com/
http://www.healthaliciousness.com
www.oeti.hu
http://www.gvmd.hu/htm/siderop.htm

23 hozzászólás érkezett az alábbi témában: “Vegán étrend, vitaminok és nyomelemek a növényekben

  1. Szia! Tokjo az oldal 🙂
    Arra lennek kivancsi, miert van az, hogy egyes vitaminoknal\nyomelemeknel nyers mig masoknal fott spenot (pl.) szerepel? Koszi,
    Omma

    • Kedves Omma!
      Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszik a VeganLettem! 🙂
      Azért különböznek az alapanyagok milyensége – lsd. aszalt, főtt, vagy például nyers -, mert sok különböző forrásból merítettem az információkat. Ezen felül aminél főtt állapot szerepel példának ott a főzés után is fixen megmarad az adott ásványi anyag vagy vitamin tartalom, míg ahol nyers van feltüntetve ott ez kérdéses.
      Minden jókat!
      Preyer Gyuri

    • Kedves Zsolt! Köszönöm szépen, remélem másnak is hasznos lesz! 🙂
      Preyer Gyuri

    • Kedves Adri!

      Az alábbi választ egy a Corvinus-on végzett dietetikus ismerősöm adta:
      “Az omega-9 zsírsavakról azért nem találsz sehol semmit, mert nincs különösebb szerepük. Az omega-jelző a zsírok esetében azt jelenti, hogy a kémiai szerkezetük tartalmaz kettős kötést. A szám az omega után azt jelzi, hogy a zsírsav alapját képező szénlánc utolsó szénatomjától hány szénatomnyi távolságra helyezkedik el az első kettős kötés. Tehát, ha omega-3 egy zsírsav, akkor az utolsó szénatomtól a 3., ha omega-6, akkor a 6., ha omega-9, akkor a 9. szénatomnál helyezkedik el a kettős kötés.
      Míg az omega-3 és -6 zsírsavak esszenciálisak (a szervezet nem tudja őket előállítani vagy hasítani más zsírsavakból), az omega-9 még megy neki. Ezért van az, hogy mindenhol az omega-3 és -6 zsírsavakról van szó, mert ezeket csak külső forrásból tudjuk fedezni, táplálékkal.
      az omega-9 zsírsavak közé tartozik egyébként az erukasav, az olajsav és a nervonsav.
      Táplálkozásélettani jelentőségük az omega-zsírsavaknak egyébként elég nagy, ugye egyszeresen és többszörösen telítetlen (tehát egy, vagy több kettős kötést tartalmazó) zsírsavakról beszélünk, amik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében játszanak szerepet (plusz az omega-3 ugye még egy csomó máshoz is kell, pl. idegrendszer és immunrendszer működése). Az omega-9 zsírsavak közül az olajsav a növényi olajok mindegyikében előfordul. az erukasav egyébként mérgező, de ha jól tudom kis mennyiségben tartalmazza a repceolaj.”

      Remélem kimerítő volt. 🙂
      Preyer Gyuri

  2. Végre valaki utána járt ezeknek alaposan. Szépen összeszedett, érthető cikk. Így már össze lehet állítani egy optimális étrendet, amiben minden mikrotápanyag megtalálható és nem kell aggódni a hiánybetegségek miatt. Nagyon köszönöm!

    • Kedves Giuotti!
      Bizony-bizony nem kell aggódni a hiánybetegségek miatt. Örülök, hogy bejött az anyag, igyekszem hasonlókkal szolgálni nektek. 🙂
      Minden jókat!
      Preyer Gyuri

    • Kedves Bata Jenőné!
      Nagyon szívesen, igyekszem hasonlókkal szolgálni a közeljövőben.
      Minden jókat!
      Preyer Gyuri

  3. “Ahogy egy kedves olvasóm írta: “A vegyszermentes (bio) gazdálkodásból származó brokkoli vitamin és ásványi anyag tartalma nem egyezik meg a nagyüzemben, növényvédő szerekkel kezelt, műtrágyázott és hűtőházban érleltével zöldségével.” ” A kedves olvasó téved. A bio nem vegyszer mentességet, hanem a régi vegyszerek (pl. rézgálic) permetezését jelenti, de ennek nincs köze a vitamin tartalomhoz. Az a fajta, talaj, napsütéses órák száma, öntözés, trágyázás, kártevők, érési idő függvénye.

  4. Sziasztok!
    12 éve vagyok laktovega, egy ideje agyalok a vegánságon. Viszont az utóbbi időben többet mérettem a B12 szintet a véremben, s az utóbbi időben is határérték alatt volt, illetve van is. Ezzel együtt a koleszterin szintek is kicsit határértéken kívül vannak.
    Milyen B12 vitamin forrást javasoltok? Erről a témáról nagyon szívesen olvasnék. Az a gond, hogy akik nagy lelkesek azok nem régóta vegák, így a hiánytünet se tudott kialakulni. A b12 teljes hiánya több mint 5 év után jelentkezik fizikailag, s akkor már maradandó károsodások vannak.
    (egy ideje fel vagyok íratkozva hírlevélre is, de valami gond lehet, mivel nem kapok mailt, ha új cikk került fel, gondoltam jelzem, mert közvetlen email kontaktot sehol se találtam az oldalon).

    Szóval a témában olvasnék egy hasonló cikket a B12 hiányról, mivel, hogyan pótólható, stb. Akár hematológus elérhetőséget, akivel célzottan erről a témáról lehetne beszélni, megkérdezni.
    Köszönöm.
    Az oldal egyébként klassz, gratula érte.

    • Szia Lajos!
      Köszönöm az észrevételed és a kedves szavakat. 2017 januárjában kezdem el legkésőbb a hírlevelezést, remélem nem okozok majd csalódást. 🙂
      A témához kapcsolódva dolgozom egy átfogó B12 cikken, melyben megszólaltatok szakembereket is. Tisztán növényi étrenddel nagyon nagyon csekély, a szervezetnek nem elegendő mennyiségű aktív B12 vitamint lehet csak bevinni, így a táplálékkiegészítő szinte kötelező jellegű. Lehet kapni spray, rágótabletta és sima tabletta formájában is. Kis türelmedet kérem a cikkel kapcsolatban, hamarosan publikálom.
      Minden jókat!
      Preyer Gyuri

    • Kedves Lajos, idestova 28 éve vagyok vegán, így megnyugtathatlak: életben fogsz maradni…:D – De nagyon sok élsportoló, világbajnok (a legkülönbözőbb sportágakban, akár még súlyemelésben is!!) vegán. 😉 – A B12 egy kissé túlmisztifikált vitamin, amire bár nagy szükségünk van, igen csekély mértékben, és a máj képes elraktározni. Sem nem állati sem növényi eredetű: ugyanis a földben élő baktériumok állítják elő…vagyis koszt kell enned ahhoz h bevidd. 🙂 – Ha esetleg egyéb lehetőséget is elfogadsz: manapság már igen széles a skála az étrendkiegészítők palettáján, nekem a dr. Lenkei jött be (mivel maximalista vagyok), de bármelyik bioboltban szívesen segítenek és meg van oldva a naaagy probléma. 😉 – Üdv: Hajnal

  5. A fiam áttért a vegán étkezésre. A kérdésem a következő: nehéz fizikai munkavégzés esetén hogyan tudja megőrízni az “erőnlétet”? Mik azok az ételek amiket fogyasztania kellene és milyen mennyiségben ?

    • Kedves Mária!
      Fizikai munka vagy sport esetében a terhelhetőség leginkább a bevitt szénhidrát mennyiségének és minőségének függvénye. Tésztát hanyagolja, viszont zab, rizs, hüvelyesek, krumpli mind-mind megfelelő szénhidrátokat tartalmaznak a megterhelő testmozgásokhoz. Amire figyelni kell, hogy változatosan étkezzen a fia, és figyelje az ásványi anyag bevitelét is, hisz például a megfelelő mennyiségű magnézium nélkül az izmai nem fognak megfelelően működni magas szénhidrát bevitel mellett sem.
      Remélem segítségére lehettem.
      Minden jókat!
      Preyer Gyuri

  6. Kedves Gyorgy!

    Koszonom ezt az ossze szedett cikket gondolom sok embernek segitesz ezzel,koszonom mindenki neveben megegyszer! Na de most (nem kotekedesi cellal) biztos,hogy nincs tevhit a cikk C vitaminos reszeben? Vegulis en Szent-Györgyi Albert utan aki ugy-e a C vitamin atyja beszelek,ahol a napi 4-5000 mg is meg az ajanlott ertek korul van. Sokan ugy tartjak,hogy 2-3000 a min. a napi ertek. Szoval a cikkben emlitett napi ertek (120 mg) szerintem semmiseg. Szent-Györgyi Albert eleinte 1000mg-ot szedett kesobb pedig elmeletileg 4-5000mg-ot es aztan mar idosebb korara 8-10.000mg-ra novelte. Na persze ez az en sajat velemenyem. Amugy meg egyszer koszonom es gratulalok az oldalhoz!

  7. Kedves György, gratulálok az alaposan összerakott cikkhez. 🙂

    28 éve vagyok vegán, egészségügyi megfontolásból (vagyis manapság inkább a “plant-based diet” elnevezést használják azokra akiknek az egészségük a fő motivációjuk). Annak idején amikor elkezdtem még nem volt ilyen könnyen elérhető az információ (az internet is csak később “robbant be”), a tudásom zömét könyvekből, tudományos kiadványokból szereztem. Bár a “jó pap holtig tanul”, úgy gondolom, ennyi év, kutatás után, gyakorlati tapasztalásokkal megvannak az alapok. 🙂 – A cikked sokat segít a mai világban gyors információkat keresőknek, és a tevékenységed remélem hozzá fog járulni ahhoz h itthon is terjedjen a modern információ. Várjuk a következőt! 🙂

    Üdv: Hajnal

Hozzászólás a(z) Preyer György bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.