vegan eletmod

Vegán életmód. Az mi?

Mi fán terem a vegán életmód, vagy más néven a veganizmus? Milyen típusai vannak és milyen elvek szerint élnek a vegán életmód követői?

 

A vegán életmód alaptézise

A veganizmus vagy vegánság nem csak egy étkezési forma. Sőt kijelenthető, hogy nem az. De akkor mégis kik a vegánok, ha nem a “hardcore” vegetáriánusok?

A vegánok elutasítják az állatok kizsákmányolásának és kihasználásának minden formáját, valamint mellőzik az állati eredetű termékek használatát és fogyasztását. Tehát inkább egy filozófiai szemléletmódról, valamint állatjogi mozgalomról beszélünk, melynek fő célja az állatok szabadságának és élethez való jogának a felismerése és elfogadása.

A vegán életmód követői mellőznek minden állati eredetű étel fogyasztását, minden állati eredetű használati cikk alkalmazását és nem vásárolnak állatkísérletekhez köthető vagy állatokon tesztelt háztartási termékeket. Emellett ignorálnak minden olyan szórakoztató komplexumot, melyek állatokat használnak szórakoztatás céljára. Tehát hús (hal, rák, szárnyasok, disznó, tehén, ló, stb.), tojás, tej és tejtermékek, méz, selyem, gyapjú, bőr és szőrme, nincs egyik vegán életmód követőjének háztartásában sem. Továbbá a felsoroltak mellett a vegánok minden olyan háztartási és egyéb terméket kerülnek, melyek teszteléséhez állatokat használtak fel vagy amely termékek fejlesztése állatkísérletekhez köthető.

Az előző felsorolásba benne foglaltatik a tejsavó, állati zsiradékok, sellak, faggyú, a csonttárgyak illetve a zselatin is. Sokan a bogaraktól származó anyagokat (mint például méz vagy selyem) kivételnek tekintik és fogyasztják, használják azokat, de vegán értelmezésben a bogarak is állatnak számítanak.

 

vegán életmód

 

A vegán életmód különböző típusai

Az online irodalom megkülönböztet étrendi, etikai és környezetvédelmi veganizmust, ugyanakkor szerintem ezek csak felesleges előtagok. Valaki vagy vegán, vagy nem az.

Az étrendi vegán az, aki táplálkozás szintjén hagyja el az állati eredetű táplálékokat. Tehát nem csak leölt állatokat nem eszik, hanem mellőzi a tojás, tej és tejtermék tartalmú ételek fogyasztását is, valamint kerüli a méz fogyasztását. Az etikai vagy morális vegán nem csak étrend, hanem életvitel szintjén is a vegán életmód gyakorlója, azaz nem hord például bőr és szőrme ruhákat, ékszereket. Ők a fajizmus tudatos ellenzői. A morális vegán életvitel az úgynevezett “ahimsza”-n alapszik, mely szanszkritül “nem ártás”-t jelent. Ezen felül az etikai vegánok ellenzik többek között a cirkuszok működését is.

Végül a környezetvédelmi vegánság pedig azon az egyszerű tényen alapszik, hogy az ipari és túlzott méreteket öltött állattartás nem fenntartható és kifejezetten környezetromboló hatása van. Számos cikk és tanulmány íródott a mértéktelen húsevés környezetkárosító hatásairól, a Chooseveg oldalán egy rövid és tényszerű infógrafikát láthattok a témában.

Tehát a veganizmus alapvetően egy állatjogi mozgalom. A pozitív környezetvédelmi hatások, a jobb közérzet, a jobb egészség pedig csupán hozadéka az életmódváltásnak, de nem ezekről szól és főleg nem öncélú.

 

A sokak szerint mondvacsinált irányzatokról bővebben a wikipédia Veganizmus szócikkének második felében informálódhattok, arról pedig az alábbi bejegyzésben olvashattok, hogy én miért lettem vegán.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.