vegán helyettesítők

Joni Marie Newman, Celine Steen – Vegán helyettesítők

Vegán helyettesítők, azaz tejtermékek, tojás és hús helyettesítők beszerzésének problémájára nyújt megoldást Marie Newman és Celine Steen könyve.

Vegán helyettesítők, a könyv

A Bioenergetic kiadó jóvoltából kaptam kézhez az amerikai szerzőpáros könyvének magyar fordítását. A Vegán helyettesítők című könyv egy igazi hiánypótló olvasmány. Számos vegán blog és vegán receptes oldal foglalkozik a friss és gyakorlott vegánok között egyaránt állandó kérdésnek számító témával: “Ugyan mivel helyettesítsük a tejet, a tejtermékeket, a tojást valamint a húst és miből készítsük ezeket a helyettesítőket?”

Blogokat és weboldalakat megszégyenítő téma és receptkapcsolási tematikával írták meg a könyvet. Olvasás közben olyan érzés kerített hatalmába mintha tökéletes logikával felépített belső linkekkel irányítana a könyv fejezetről fejezetre, receptről receptre. Ahogy a régi kalandjáték kockázat könyvek. Ha ez mond bárkinek bármit. 🙂 Ahogy arra már az előbb utaltam, a Vegán helyettesítők könyv tartalmi felépítése egyedi, profi, ugyanakkor könnyen követhető. Egy receptet ha elolvasol akkor a könyv tovább kalauzol a különböző összetevők elkészítésének receptjéhez, onnan pedig az összetevők összetevőinek receptjéhez. Ha van olyan. Így olvasva összetettnek tűnhet, mégis egyszerű a könyv használata.

 

Vegán helyettesítők, a tartalomjegyzék

 1. Előszójonie marie newman celine steen vegan helyettesitok
 2. A tejtermékek legjobb helyettesítői
  1. Tejhelyettesítők
  2. Sajthelyettesítők
 3. A tojás legjobb helyettesítői
  1. Sós ételek tojáshelyettesítői
  2. Sütemények és édességek tojáshelyettesítői
 4. A fehérje legjobb helyettesítői
  1. Csirke- és marhahús helyettesítők
  2. A tenger gyümölcseit helyettesítők
  3. Baconhelyettesítők
  4. Nem húsutánzatok
 5. Konyhai kisokos
  1. Vegán helyettesítők teljes, felújított táblázata
 6. Köszönetnyilvánítás
 7. A szerzőkről
 8. Receptjegyzék

A tartalomjegyzéket egy kicsit hiányosnak találom, ugyanis ennél bővebb a könyv. Az “Előszó” után például egy “Szójegyzék” következik, mely pontosan meghatározza azokat a kifejezéseket és összetevőket, melyeket kezdők nem biztos, hogy ismernek. A könyv definiálja vegán konyhai szemszögből többek között a chia magot, a jákafa gyümölcsöt, a sriracha-t vagy akár a vegán tejeket. Utána még mindig nem az első fejezet következik, hanem “Receptikonok” magyarázat, mely a könyvben használt jelöléseket magyarázza. Mint például “gluténmentes változatban is”, “dióféléktől mentes” vagy “gyors és könnyű”. Ezen a ponton még egyszer rámutatnék, hogy mennyire felhasználóbarát lett a könyv. Non-plus-ultra, hogy minden helyettesítő fejezet előtt megtalálható az adott élelmiszer szerepe a főzésben vagy pár olyan érdekesség, melyeket érdemes tudni az adott témában. Például “Tojás szerepe a sós ételekben” vagy egy felnőtt ember ideális napi fehérjebevitele.

 

A könyvben található receptek

Több mint 100 receptről van szó, melyek nagy része kifejezetten a helyettesítők receptjei. Továbbá alapvetően növényi alapanyagú receptek találhatóak, azonban számos nem vegán ételbe is belefutottam olvasás közben, melyek mellett a tisztán növényi és a könyvben található helyettesítő alapanyagokból készülő vegán változatuk van. Kedvenc receptjeim a szemtelenség jegyében: kaszinó tojás, ízletes csirkesaláta datolyával és dióval, kardhalas ananászos kebab valamint az újburgonyás zöldbab baconnel és kaporral. Jól hangzik nem? 🙂 Már alig várom, hogy a születésnapomon beetessem az egész családot ezekkel a remek “húsos” fogásokkal. Desszertnek pedig érkezhet a vegán túrógombóc.

Ezt a könyvet kivétel nélkül mindenkinek ajánlom! Lehetsz zöldfülű amatőr vagy Gordon Ramsay személyesen, ez a könyv mindenféleképpen tartogat neked meglepetéseket!

Kiadója: Bioenergetic Kft.
Kötés: Puhafedelű
Kiadás éve: 2016
Terjedelem: 256 oldal
Ár: 3490Ft

Eredeti címe: The complete guide to even more vegan food substitutions

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.