A hat legidegesítőbb tévhit a veganizmusról – és hogyan reagálj rájuk

Tudod mit mondanak a véleményekről? Hát, mindenkinek van. Valamilyen oknál fogva az emberek veganizmusról alkotott véleménye igazán furcsa. Íme a hat legidegesítőbb ezek közül.

 

1. A vegánok elgyengültek a fehérjehiány következtében

Ó, ha meg tudnám mozdítani a gyenge ujjaimat, hogy leírhassam. Na várjunk csak. Annyiféleképpen lehetne erre válaszolni. Megkérdezhetnénk azokat az élsportolókat, akik növényi étrenden vannak. Esetleg Serena Williams vagy az NFL-es David Carter? Nem mondanád rájuk, hogy gyenge vegánok. Ez a félreértés onnan ered, hogy sokak szerint csak az állati eredetű táplálékokban van fehérje. De ez tévedés. Míg az állati eredetű ételekben van ugyan fehérje, jelentős mennyiségű telített zsír és koleszterin is. Rengeteg növényi fehérjeforrás létezik, ilyen például többek közt a tofu, a hüvelyesek, a quinoa, a diófélék  és még sok más zöldség. Ezen felül a legtöbb orvos egyetért abban, hogy a túl sok protein fogyasztása nem előnyös.

 

2. Hitler vegetáriánus volt, ezért a vegánok is szörnyetegek

Ez az egyik legbutább dolog amit az emberek addig-addig ismételgettek amíg el nem hitték. Egy rövid Google keresés gyorsan rávilágít arra a tényre, hogy Hitler igenis evett húst. Robert Payne, Hitler életrajzi írója külön ki is tért arra, Hitler mennyire szerette a bajor kolbászt. Ezt az “érvet” egyszerűen logikai tévedésnek hívják. Egy tevékenységet a nácikhoz hasonlítani, annak érdekében hogy érvénytelenné tegyék, az már az utolsó menedéke azoknak, akik tudják, hogy nem nyerhetik meg a vitát. Ennek a taktikának még neve is van, Reductio al Hitlerum.

 

3. A vegán étrend veszélyes a gyermekek számára

Engedd meg, hogy az Amerikai Dietetikus Szövetség hivatalos állásfoglalásával válaszoljak erre: “Az Amerikai Dietetikus Szövetség állásfoglalása a következő: egy helyesen megtervezett vegetáriánus diéta, beleértve a szigorú/teljes vegetáriánus és vegán étrendet is, egészséges, táplálkozási szempontból megfelelő, valamint egészségügyi előnyökkel is járhat ami a különböző betegségek megelőzését és kezelését illeti. A jól megtervezett vegetáriánus étrendek az élet minden szakaszában megfelelőek, beleértve a terhességet, a szoptatást, a csecsemőkort, a gyermekkort, a felnőttkort valamint sportolóknak is megfelelő.”

 

4. A vegánok felsőbbrendűnek érzik magukat

Ez szimplán nem igaz: pont, hogy nem tartják magukat többre másoknál, ezért is lettek vegánok. Csak gondolj bele, nem titok, hogy mennyit szenvednek az állatok az állattartás során. Amennyiben ezzel tisztában vagy, és ennek ellenére is elfogyasztod az állatok testét az annyit jelent, hogy számodra fontosabbak az ízlelőbimbóid, mint valakinek a tulajdon élete. Ki hiszi fontosabbnak, felsőbbrendűnek magát végeredményben?

 

5. A vegánok egyszerűen nem fogják fel, hogy az emberek állnak a tápláléklánc csúcsán – ha az oroszlánok esznek húst, akkor az emberek is egyenek

(A Vegán Lettem blogon már egy cikk született az ember a tápláléklánc csúcsa témában.) Az oroszlánok levadásszák a prédájukat, majd a saját karmukkal tépik szét, mielőtt a szemfogaikat az áldozat nyers húsába mélyesztik. Az átlagos nyugati ember besétál a szupermarketbe, leveszi a polcról a műanyagba csomagolt húst, amelyet előtte egy gondosan megnyúzott élőlényről vágtak le. Majd  étkezés előtt egy rakás fűszerrel kell összefőzni a húst, hogy az az ember számára is gusztusos formába kerüljön. Ráadásul az oroszlánok kényszerű ragadozók, viszont az emberek nem ragadozók. A természet kegyetlen tud lenni, az oroszlánnak húst kell ennie: nem szabad összehasonlítanunk a természet körforgását egy teljesen elhibázott, pazarló és mérhetetlenül kegyetlen ipari állathasználati rendszerrel. A tápláléklánc csúcsa? Szerintem egy oroszlán könnyedén felfalna téged.

 

6. A vegánok túl sok szójaterméket esznek, ez pedig elpusztítja az esőerdőket

Látod a szójaburger és szója latte fogyasztó növényevőket és egyből arra gondolsz: “Hmm ők a legnagyobb fogyasztók.” Téves. Az erdőirtás legnagyobb oka az ipari állattartás. A szója többségét, 83 százalékot azokkal az állatokkal etetik meg, akik a tányérodon kötnek ki. A szójabab a világ legfőbb fehérjeforrása – és nagyrészt állatokat etetnek vele. A nem vegánok így jóval több szóját fogyasztanak indirekt módon, mint a vegánok. Ezen felül kutatások szerint ha az Európai Unióban a húsfogyasztás megfeleződne akkor a szójaliszt használata 75 százalékkal csökkenne. Harcolni akarsz az erdőirtás ellen? Legyél vegán!

 

Eredeti cikk a plantbasednews.org-on.

7 hozzászólás érkezett az alábbi témában: “A hat legidegesítőbb tévhit a veganizmusról – és hogyan reagálj rájuk

    • A te érveiddel szemben viszont semmilyen a cikkben említett tanulmány nem képes felvenni a versenyt! 🙂

  1. Az utolsó bekezdés úgy ahogy van, sületlenség. Hogy lenne már az erdőirtás fő oka az állattartás?? Még majd érezzem magam rosszul, mert húst eszek? Mellesleg a lombrágók tényleg lenézik a többieket, különben nem születnének ilyen cikkek. Gondolom a cikk írója nagyon unatkozhat, hogy ilyen ostobaságokat talál ki…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.